THE STEEL WOODS – ON YOUR TIME

Artiest info
Website
facebook
Label: Woods Music LLC / Thirty Tigers

Zes jaar geleden debuteerde de Amerikaanse countryrockformatie ‘The Steel Woods’ uit Nashville, Tennessee op plaat met het album “Straw in The Wind”. Begin 2019 volgde een tweede album dat “Old News” als titel meekreeg. De groep werd destijds opgericht door multi-instrumentalist en leadzanger Wes Bayliss, Derek Stanley en leadgitarist Jason ‘Rowdy’ Cope. Die laatste was het creatieve brein achter ‘The Steel Woods’ als voornaamste songschrijver en producer maar hij stierf op 42-jarige leeftijd onverwacht door ernstige complicaties tengevolge diabetes op 16 januari 2021. Vier maanden later werd het derde album “All Of Your Stones” postuum uitgebracht met Jason Cope nog prominent aanwezig bij de eerder gemaakte plaatopname.

Die tragische gebeurtenis van begin 2021 noopte Wes Bayliss om alleen verder te gaan onder dezelfde groepsnaam. Hij ging zelf songs schrijven die nu op het nieuwe album “On Your Time” zijn terechtgekomen. De voorbeelden voor hun werk zijn afkomstig uit de countrywereld en waren singer-songwriters als Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson, maar ook bands als ‘Whiskey Myers’, ‘Blackberry Smoke’, ‘Led Zeppelin’ of ‘Lynyrd Skynyrd’ bepaalden mee de rockerige sound van ‘The Steel Woods’.

Voor de nieuwe plaat “On Your Time” schreef Wes Bayliss acht nummers die werden aangevuld met twee covers van songs van andere artiesten. Die coverversies waren van de bluesy countryballad “Border Lord”, de op de eerste video live te horen titeltrack van het derde album van Kris Kristofferson uit 1972 en “You Don’t Even Know Who I Am”, een ballad geschreven door de Amerikaanse singer-songwriter Gretchen Peters voor het in 1995 uitgebrachte “When Fallen Angels Cry”-album van countryzangeres Patty Loveless.

Het dient gezegd te worden dat de door Wes Bayliss geschreven songs voor deze plaat soms stevige ‘Southern Rock’-nummers zijn zoals de openingstrack “The Man From Everywhere” (zie tweede video) en de tracks “Devil In This Holler” of “Famine Fortune”. De wat rustigere songs op het album zijn rockballad “Cut The Grass”, de albumtiteltrack “On Your Time”, “Stories To Tell To Myself”, “Broken Down Dam” en de albumafsluitende door pedal steelklanken van Darrell Scott gedomineerde tearjerker “If Not For The Rain”. Alle credits voor de totale instrumentatie bij deze nummers komen op naam van Wes Bayliss zelf, inclusief voor de rol van albumproducer. Volgend jaar in september komt hij naar België en Nederland om deze plaat live aan het Americana-minnende Beneluxpubliek voor te stellen.

(valsam)